• banner5
  • banner3
  • banner4

Nog zoveel te doen

Week 6/7

Nog drie weekjes en ik wil nog zoveel doen, ik draai gewoon mee in het gezin bij de pastor in huis, ga elke dag naar school soms na schooltijd naar de stad om koffie en schoolspullen te kopen en naar de bank te gaan, in het weekend naar de kerk en dan is de week weer om. Thuis (zo voelt het) help ik na school meisjes uit het dorp met borduren, maar voordat ze komen is het al etenstijd, ze maken eerst hun huiswerk zolang het nog licht is, dan moeten ze water halen en sommigen wassen hun kleren voor school dan zijn we een uurtje bezig en dan is het donker. Op school zijn deze week de plavond ventilatoren gehangen, dat is heel fijn het was zo heet je wordt gewoon suf in de klas en een leraar had zijn groot schoolbord voor een raam staan, O' ze zijn niet slim, dat hebben we verzet voor meer frisse lucht. De riolering onder het schoolplein is klaar, volgende week gaan we er omheen sproeien en kan het eromheen wat drogen en dan zand erover en is het klaar. Samen met de speelplaats voor de kleintjes hebben we al 120 zakken cement gekocht, een zak cement van 50 kg kost 30 Ghana Cedi, ongeveer 7 euro nu zijn de stenen op maar zand is er nog genoeg. Die speelplaats is in het midden al klaar en wordt volgende week in het weekend afgemaakt omdat dit niet onder schooltijd kan, een kant ligt naast de keuken en de andere kant naast het toilet. De leraar van klas 5 moest naar een begrafenis, dat duurt hier drie dagen en is een groot feest dus stond ik donderdag voor de klas, we hebben gesproken over de toekomst, en wat voor beroep ze later wilde, dokter,zuster,politieman,naaister,kapper, van alles. Toen heb ik ze meegenomen naar een politiebureau een ziekenhuis een bank de naaister en kapper en een waterbedrijf, ze vonden dat heel leuk, maandag ga ik vragen stellen en hoop dat ze genoeg hebben opgeschreven. Maandag komt er nog een 'obroni' op school (blanke zoals wij worden genoemd, en bruine noemen ze obibinie) uit belgie dat vind ik fijn, sommige klassen hebben wel 40 kinderen en dan is het wel lastig  zo alleen om iets te doen. Net stapte er een jong stel in de trotto, echt toeristen te kort jurkje, nog erg wit. Ik zie mezelf niet als toerist, ik heb het hier erg druk en denk mee, ik weet de weg en voel me hier erg op mijn plaats. Mijn projectgeld is bijna op maar we zijn een heel eind gekomen, plannen voor klas 5/6 zijn er nog. maar wat hebben we het toch fijn met water aan de school voor de keuken de werklui enzovoorts, iets wat bij ons zo gewoon is.

Groetjes, Anja.

 

Ladbrokes Review L.BetRoll
  • Het weeshuis
  • Crèche
  • Bouwen
  • Brillen inzamelen
  • Kleding naaien
  • Zorgverzekering

Activiteiten voor het weeshuis
In het weeshuis woonde 8 jongens. Overdag gingen zij naar school toe en vanaf 3 uur waren ze in het weeshuis. Daar deed ik allemaal activiteiten met hun. Zoals knutselen, voetballen en materialen in elkaar timmeren die zij dan weer konden gebruiken. Zoals sjoelbakken, kasten enzovoort. Ook kon ik daar in het dorpje een busje huren. Dan gingen we er vaak dagjes op uit zoals naar de markt, zwemmen en andere dingen waar de jongens graag heen wilden. Ook zorgde ik voor eten en drinken voor hun want dit was er weinig voor ze. Ik liet ze vaak zelf verzinnen waar ze graag heen wilde gaan met mij. Natuurlijk was alles heel speciaal voor hun als ze al naar een andere omgeving gingen. Ik was daarom ook hun grote vriendin.

crechesHelpen in de creche
Op de crèche zaten de jonge kinderen. Zij werden in schooluniformen gebracht. ’s Ochtends werd er altijd met alle kinderen buiten het volkslied gezongen. Daarna gingen alle kinderen naar hun eigen klas en was voor ons de taak om deze kinderen om te kleden in oude kleren en dan kon de ochtend beginnen. We gingen dan allemaal verschillende activiteiten doen waar de kinderen iets van konden leren. We deden knutsel activiteiten zoals de handen verven, met papier knutselen of met materialen. Ook deden we veel liedjes zingen en mee dansen met de kinderen. En ook de verzorgende taken waren voor ons zoals eten en drinken geven

BouwenKlaslokalen verbouwd en geschilderd
De stichting nam de oude scholen onder de hoeden. Daar werden wij met andere vrijwilligers uitgezet om klaslokalen te vernieuwen door ze te schilderen en bouwen. De lokale bevolking hielp ook mee.

Geld voor de verbouwing werd ingezameld door de vrijwilligers zelf. Zelf ben ik vooral bezig geweest met toilet gebouw en de klaslokalen schilderen.

Brillen inzamelen30 kilo brillen verzameld!
Op mijn werk bij Frans van de Schoot heb ik een briefje opgehangen dat ik brillen verzamelde voor mijn reis naar Ghana.

Het verzamelen van de brillen verliep erg goed, ik heb dozen vol met brillen meegenomen naar Ghana. Deze brillen had ik al op laten meten in het ziekenhuis hier in Nederland. En daar ging ik met 30 kilo brillen naar Ghana, waar men enorm blij waren met de ingezamelde brillen.

Kleding500 schooluniformen gemaakt
Op de school liepen de kinderen allemaal in schooluniformen en deze moesten ook gemaakt worden. Hier was ik erg veel tijd mee kwijt en er moest nog heel veel meer gebeuren. Toen kwam ik in die zelfde week een stofmakerij tegen.

Deze hebben toen tegen een betaling 500 schooluniformen gemaakt zodat de kinderen er allemaal weer netjes en verzorgd uitzagen op school.

VerzekeringZorgverzekering betaald voor een heel jaar!
Voor het weeshuis in het dorp heb ik de ziekenfonds betaald voor een heel jaar. Zelfs de pasgeboren baby kon ik verzekeren 5 euro voor het hele jaar.

Verder waren er nog 28 mensen  die elk voor 328 euro een heel jaar verzekerd zijn!.

How to get bonus http://b.betroll.co.uk/ bet376