• banner3
  • banner4
  • banner5

Mijn vijfde week

Week 5 in Ghana
Op zondag hebben we vrij gevraagd van de kerk Ojee een meisje uit het dorp en ik, we willen naar de zee. Ojee is 20 en komt niet verder dan dit dorp, de zee had ze nog nooit gezien. Het was erg gezellig, allemaal Afrikaanse muziek en eten en drinken samen voor 46 cedi dat kost hier bijna niets. Maandag halen we Ireene van het vliegveld en dinsdag gaan we in de hoofdstad Accra halen wat we dichtbij niet konden vinden. Onder andere wat kleine muziekinstrumenten en een hobbelpaard en rode verf die moet speciaal gemengd worden. Op woensdag werden de 11 tafels en 100 crèche stoeltjes gebracht die ik heb laten maken.

Sustoeltjesper, zo krijgt de plaatselijke bevolking wat inkomsten en de kinderen zijn er ook heel blij mee. Nu zitten er drie kinderen op een bankje en die wipt telkens op als er iemand opstaat. Vandaag ga ik stof kopen en maak 5 tassen om weg te geven als kado op school. Avonds verveel ik me, iedereen staat erg vroeg op rond 5 en gaat ook vroeg naar bed rond 8, ik raak daar niet aan gewend net als aan het eten hier, ik lust weinig lokaal eten het is allemaal soep met deeg of vis of met een stuk vlees erin.20 feb was een vrije dag voor de kinderen de leraren gaan een dagje weg. We gaan wandelen in hoge bomen, daar tussenin zijn bruggen aan touwen gehangen. Daarna gaan we eten, dat hadden we donderdag zelf gekookt, en daarna een soort werkbespreking, lekker in het bos relaxt onder de palmen in de schaduw. Iedereen kan zijn woordje doen. De school is nu 1 jaar en 7 maanden bezig op deze plek en er kan nog wat verbeterd worden zo is er nu een kennis van de directeur uit Nederland, een basisschool onderwijzeres en die wil graag helpen waar kan. Op zaterdag brengen we alle spulletjes, puzzels, blokken naar school en starten maandag met een nieuw programma we delen eerst de klassen in groepen kijken of dat beter werkt. Op deze school zitten 152 kinderen in 7 klassen. Wij gaan ervoor deze week.

Ladbrokes Review L.BetRoll
  • Het weeshuis
  • Crèche
  • Bouwen
  • Brillen inzamelen
  • Kleding naaien
  • Zorgverzekering

Activiteiten voor het weeshuis
In het weeshuis woonde 8 jongens. Overdag gingen zij naar school toe en vanaf 3 uur waren ze in het weeshuis. Daar deed ik allemaal activiteiten met hun. Zoals knutselen, voetballen en materialen in elkaar timmeren die zij dan weer konden gebruiken. Zoals sjoelbakken, kasten enzovoort. Ook kon ik daar in het dorpje een busje huren. Dan gingen we er vaak dagjes op uit zoals naar de markt, zwemmen en andere dingen waar de jongens graag heen wilden. Ook zorgde ik voor eten en drinken voor hun want dit was er weinig voor ze. Ik liet ze vaak zelf verzinnen waar ze graag heen wilde gaan met mij. Natuurlijk was alles heel speciaal voor hun als ze al naar een andere omgeving gingen. Ik was daarom ook hun grote vriendin.

crechesHelpen in de creche
Op de crèche zaten de jonge kinderen. Zij werden in schooluniformen gebracht. ’s Ochtends werd er altijd met alle kinderen buiten het volkslied gezongen. Daarna gingen alle kinderen naar hun eigen klas en was voor ons de taak om deze kinderen om te kleden in oude kleren en dan kon de ochtend beginnen. We gingen dan allemaal verschillende activiteiten doen waar de kinderen iets van konden leren. We deden knutsel activiteiten zoals de handen verven, met papier knutselen of met materialen. Ook deden we veel liedjes zingen en mee dansen met de kinderen. En ook de verzorgende taken waren voor ons zoals eten en drinken geven

BouwenKlaslokalen verbouwd en geschilderd
De stichting nam de oude scholen onder de hoeden. Daar werden wij met andere vrijwilligers uitgezet om klaslokalen te vernieuwen door ze te schilderen en bouwen. De lokale bevolking hielp ook mee.

Geld voor de verbouwing werd ingezameld door de vrijwilligers zelf. Zelf ben ik vooral bezig geweest met toilet gebouw en de klaslokalen schilderen.

Brillen inzamelen30 kilo brillen verzameld!
Op mijn werk bij Frans van de Schoot heb ik een briefje opgehangen dat ik brillen verzamelde voor mijn reis naar Ghana.

Het verzamelen van de brillen verliep erg goed, ik heb dozen vol met brillen meegenomen naar Ghana. Deze brillen had ik al op laten meten in het ziekenhuis hier in Nederland. En daar ging ik met 30 kilo brillen naar Ghana, waar men enorm blij waren met de ingezamelde brillen.

Kleding500 schooluniformen gemaakt
Op de school liepen de kinderen allemaal in schooluniformen en deze moesten ook gemaakt worden. Hier was ik erg veel tijd mee kwijt en er moest nog heel veel meer gebeuren. Toen kwam ik in die zelfde week een stofmakerij tegen.

Deze hebben toen tegen een betaling 500 schooluniformen gemaakt zodat de kinderen er allemaal weer netjes en verzorgd uitzagen op school.

VerzekeringZorgverzekering betaald voor een heel jaar!
Voor het weeshuis in het dorp heb ik de ziekenfonds betaald voor een heel jaar. Zelfs de pasgeboren baby kon ik verzekeren 5 euro voor het hele jaar.

Verder waren er nog 28 mensen  die elk voor 328 euro een heel jaar verzekerd zijn!.

How to get bonus http://b.betroll.co.uk/ bet376