• banner4
  • banner3
  • banner5

Week vier in Ghana

 

 

Op zondag gaan we naar de kerk, mijn verblijf is bij de pastoor in huis met zijn vrouw en 7 kinderen dus dat hoort er echt bij. De kinderen komen vaak thuis maar wonen op zichzelf of studeren intern in de stad. Hier zit op elke auto een sticker god bless Ghana en als ik al een koekje aan een kindje geef prijzen ze je de hemel in met god will bless you, wij zijn daar te nuchter voor denk ik dan maar, de kerkdienst duurt van 9 tot 12 en is erg muzikaal, echt Afrika.

voetbal

Uit Nederland heb ik een bal meegebracht en schenk hem aan de kerk, om 2 uur gaan we een partijtje voetballen de jongens en de meisjes ong.40 kinderen komen eropaf. Ik heb 50 lolly’s en voor 100 zakjes drinkwater gezorgd, het is 35 graden dus halverwege en aan het eind 1 zakje water is geen luxe.1 zak water van 50 zakjes kost 2 ceedee dat is nog geen euro. We spelen niet op een vlak grasveld maar op zand en hier en daar een grassprietje en overal stenen en een bergje en ze spelen op blote voeten. Het was heel gezellig. Op maandag gaan de tegelzetters verder met het afmaken van de muur. Een man bezeerd zich erg aan zijn voet zodat wij hem naar de auto moesten dragen, ja ze werken allemaal op de bouw op slippers Arbowet kennen ze niet. Ook had hij geen ziekenfonds dus de school moet de dokter betalen. Op de markt kocht ik 3 kleine snoepjes en ging de verkoopster er met mijn wisselgeld (10 ceedee) vandoor. Ik zei dat tegen een verkoopster waar ik altijd mijn oliebollen koop en zij gaf mij een stoel en ging direct op zoek naar de snoepverkoopster. Ze kon haar niet vinden maar op de vrijdagmarkt zou ze erachter aangaan. Iedereen sprak er schande over op heel de markt. En ja op vrijdag hadden ze mijn wisselgeld, super toch. In een taxi werkt het andersom dan kun je het best uit beeld blijven en iemand anders de prijs laten vragen bij ons obruni (blanken) schiet de prijs omhoog. Deze week heb ik weer voor niks bij de bank gestaan er was geen geld en o wat sluiten ze vaak de stroom af eigenlijk elke dag wel 7 tot8 uur. Wat gaat de tijd snel, alweer een week om.Tafels en stoelen zijn in de maak voor de crèche, en volgende week gaan we een leerkracht van het vliegveld halen ook uit Nederland gezellig, ze komt twee weken, dat lijkt mij veel te kort.

Ladbrokes Review L.BetRoll
  • Het weeshuis
  • Crèche
  • Bouwen
  • Brillen inzamelen
  • Kleding naaien
  • Zorgverzekering

Activiteiten voor het weeshuis
In het weeshuis woonde 8 jongens. Overdag gingen zij naar school toe en vanaf 3 uur waren ze in het weeshuis. Daar deed ik allemaal activiteiten met hun. Zoals knutselen, voetballen en materialen in elkaar timmeren die zij dan weer konden gebruiken. Zoals sjoelbakken, kasten enzovoort. Ook kon ik daar in het dorpje een busje huren. Dan gingen we er vaak dagjes op uit zoals naar de markt, zwemmen en andere dingen waar de jongens graag heen wilden. Ook zorgde ik voor eten en drinken voor hun want dit was er weinig voor ze. Ik liet ze vaak zelf verzinnen waar ze graag heen wilde gaan met mij. Natuurlijk was alles heel speciaal voor hun als ze al naar een andere omgeving gingen. Ik was daarom ook hun grote vriendin.

crechesHelpen in de creche
Op de crèche zaten de jonge kinderen. Zij werden in schooluniformen gebracht. ’s Ochtends werd er altijd met alle kinderen buiten het volkslied gezongen. Daarna gingen alle kinderen naar hun eigen klas en was voor ons de taak om deze kinderen om te kleden in oude kleren en dan kon de ochtend beginnen. We gingen dan allemaal verschillende activiteiten doen waar de kinderen iets van konden leren. We deden knutsel activiteiten zoals de handen verven, met papier knutselen of met materialen. Ook deden we veel liedjes zingen en mee dansen met de kinderen. En ook de verzorgende taken waren voor ons zoals eten en drinken geven

BouwenKlaslokalen verbouwd en geschilderd
De stichting nam de oude scholen onder de hoeden. Daar werden wij met andere vrijwilligers uitgezet om klaslokalen te vernieuwen door ze te schilderen en bouwen. De lokale bevolking hielp ook mee.

Geld voor de verbouwing werd ingezameld door de vrijwilligers zelf. Zelf ben ik vooral bezig geweest met toilet gebouw en de klaslokalen schilderen.

Brillen inzamelen30 kilo brillen verzameld!
Op mijn werk bij Frans van de Schoot heb ik een briefje opgehangen dat ik brillen verzamelde voor mijn reis naar Ghana.

Het verzamelen van de brillen verliep erg goed, ik heb dozen vol met brillen meegenomen naar Ghana. Deze brillen had ik al op laten meten in het ziekenhuis hier in Nederland. En daar ging ik met 30 kilo brillen naar Ghana, waar men enorm blij waren met de ingezamelde brillen.

Kleding500 schooluniformen gemaakt
Op de school liepen de kinderen allemaal in schooluniformen en deze moesten ook gemaakt worden. Hier was ik erg veel tijd mee kwijt en er moest nog heel veel meer gebeuren. Toen kwam ik in die zelfde week een stofmakerij tegen.

Deze hebben toen tegen een betaling 500 schooluniformen gemaakt zodat de kinderen er allemaal weer netjes en verzorgd uitzagen op school.

VerzekeringZorgverzekering betaald voor een heel jaar!
Voor het weeshuis in het dorp heb ik de ziekenfonds betaald voor een heel jaar. Zelfs de pasgeboren baby kon ik verzekeren 5 euro voor het hele jaar.

Verder waren er nog 28 mensen  die elk voor 328 euro een heel jaar verzekerd zijn!.

How to get bonus http://b.betroll.co.uk/ bet376