• banner4
  • banner5
  • banner3

Kerkdienst met Afrika Engakoor

IMG-20141028-WA0002De kerkdienst in Nistelrode 25 oktober 2014.Een gratis bus is geregeld en het Afrika Engakoor zal vanavond aanwezig zijn. Een speciale gast is aangekomen uit Ghana en de hele kerk zit vol. Mijn toespraak kan beginnen, blij ben ik met de kans die ik kreeg om te vertellen in de missieweek over mijn project in Ghana. Trots dat er vele achter mij staan.€ 554.24 zit er in het collecte mandje. Blij ben ik dat mijn reis voorlopig gepland staat voor 17 januari 2015 9 weken zal ik dan in Ghana verblijven. Super goed gelukt en tevreden met het resultaat, zonder de vele hulp was het nooit gelukt. Bedankt nog allemaal!

 

Hieronder de toespraak

 Dag aanwezigen.

Ik ben blij met de kans die ik krijg om hier in de kerk te vertellen over mijn project in Ghana.Ik ben daar in 2013 geweest en wat ik zag en meemaakte, zorgde ervoor dat ik met extra energie geld ben gaan inzamelen om meer te kunnen doen.

Maar laat ik bij het begin beginnen.

Ik ben Anja Spanjers en geboren in Nistelrode.

Op de Mariaschool hier hoorde ik vertellen over de derde wereldlanden en over de armoede van de kinderen daar. Dat beeld van die kinderen die niets hadden, heeft me gepakt en ik nam me voor om eens daar te gaan helpen.Ondertussen zette ik me op school voor wel 200% in om geld in te zamelen voor de projecten van toen. Ik breide verband, haalde geld op droomde ervan om te gaan helpen.

Pas in 2013 lukte het me om zelf te gaan kijken. Eerst moest ik zorgen dat de vier kinderen die ik zelf kreeg op eigen benen konden staan. In 2012 was het zover en heb ik me ingeschreven voor een ontwikkelingsproject om daar de handen uit de mouwen te steken.Totdat ik kon vertrekken had ik 'n jaar de tijd om geld bij elkaar te krijgen via markten, braderieën en werken. Negen weken vakantiedagen had ik gespaard en negen weken ben ik geweest in Adwaso en Kwamaso, dichtbijAccra. Ik voelde me er thuis, maar het was ook hard werken.Voor de middag bouwden we met 20 man aan een klaslokaal en een toiletgebouw. Tussen de middag als anderen rustten ging ik helpen op de crèche in het weeshuis. Met acht jongens ging ik voetballen of ik nam ze mee de bergen in. Op zondag gingen ze mee naar de kerk. Soms gingen we zwemmen, Als we dan terug naar het dorp reden, vielen de jongens met een lach op hun gezicht in slaap in de bus. Bij terugkomst op mijn logeeradres stond het eten koud op tafel, maar dat was niet erg. De jongens hadden genoten en ik voelde me blij en voldaan.Van het gespaarde geld kon ik ziekenfonds betalen en geiten kopen. Ook heb ik schoolkleding laten maken en wat meubels voor de klas. Het schooltje was opgezet door Emmanuel. Voor hem heb ik afgelopen jaar een computer bij elkaar gesprokkeld door op markten en braderieën te staan. Het geld daarvoor wil ik in januari 2015 meenemen, als ik weer naar Ghana ga.Voordat ik ga zou ik graag extra geld hebben voor een nieuw dak op het weeshuis en een crèche voor de kinderen. Die kinderen worden nu door hun moeder meegedragen op de rug als ze op het veld werken. In de brandende zon en met een kind op de rug is heel zwaar voor de moeders, maar ook voor de kinderen.

Deze keer ga ik op eigen gelegenheid naar Ghana. Ik ken nu de weg en de gang van zaken. Ik wil dan met mensen van daar bouwen en ik wil kijken hoe het met mijn sponsorkind is. Dankzij mijn € 15,- per maand kan hij naar school en weet hij dat er iemand is die om hem geeft.Ik heb heel veel steun gehad, daarvoor wil ik iedereen die geholpen heeft heel erg bedanken. Ook wil ik benadrukken dat Pater van Kessel heel goed werk doet. Twee mensen uit Nistelrode die zich inzetten voor mensen die het minder goed hebben dan wij hier. Mijn droom om iets voor die mensen te kunnen betekenen is uitgekomen. Speciaal wil ik mijn moeder bedanken die ons altijd heeft geleerd om ook om iemand anders te geven. Ik ben heel trots op haar.

Ladbrokes Review L.BetRoll
  • Het weeshuis
  • Crèche
  • Bouwen
  • Brillen inzamelen
  • Kleding naaien
  • Zorgverzekering

Activiteiten voor het weeshuis
In het weeshuis woonde 8 jongens. Overdag gingen zij naar school toe en vanaf 3 uur waren ze in het weeshuis. Daar deed ik allemaal activiteiten met hun. Zoals knutselen, voetballen en materialen in elkaar timmeren die zij dan weer konden gebruiken. Zoals sjoelbakken, kasten enzovoort. Ook kon ik daar in het dorpje een busje huren. Dan gingen we er vaak dagjes op uit zoals naar de markt, zwemmen en andere dingen waar de jongens graag heen wilden. Ook zorgde ik voor eten en drinken voor hun want dit was er weinig voor ze. Ik liet ze vaak zelf verzinnen waar ze graag heen wilde gaan met mij. Natuurlijk was alles heel speciaal voor hun als ze al naar een andere omgeving gingen. Ik was daarom ook hun grote vriendin.

crechesHelpen in de creche
Op de crèche zaten de jonge kinderen. Zij werden in schooluniformen gebracht. ’s Ochtends werd er altijd met alle kinderen buiten het volkslied gezongen. Daarna gingen alle kinderen naar hun eigen klas en was voor ons de taak om deze kinderen om te kleden in oude kleren en dan kon de ochtend beginnen. We gingen dan allemaal verschillende activiteiten doen waar de kinderen iets van konden leren. We deden knutsel activiteiten zoals de handen verven, met papier knutselen of met materialen. Ook deden we veel liedjes zingen en mee dansen met de kinderen. En ook de verzorgende taken waren voor ons zoals eten en drinken geven

BouwenKlaslokalen verbouwd en geschilderd
De stichting nam de oude scholen onder de hoeden. Daar werden wij met andere vrijwilligers uitgezet om klaslokalen te vernieuwen door ze te schilderen en bouwen. De lokale bevolking hielp ook mee.

Geld voor de verbouwing werd ingezameld door de vrijwilligers zelf. Zelf ben ik vooral bezig geweest met toilet gebouw en de klaslokalen schilderen.

Brillen inzamelen30 kilo brillen verzameld!
Op mijn werk bij Frans van de Schoot heb ik een briefje opgehangen dat ik brillen verzamelde voor mijn reis naar Ghana.

Het verzamelen van de brillen verliep erg goed, ik heb dozen vol met brillen meegenomen naar Ghana. Deze brillen had ik al op laten meten in het ziekenhuis hier in Nederland. En daar ging ik met 30 kilo brillen naar Ghana, waar men enorm blij waren met de ingezamelde brillen.

Kleding500 schooluniformen gemaakt
Op de school liepen de kinderen allemaal in schooluniformen en deze moesten ook gemaakt worden. Hier was ik erg veel tijd mee kwijt en er moest nog heel veel meer gebeuren. Toen kwam ik in die zelfde week een stofmakerij tegen.

Deze hebben toen tegen een betaling 500 schooluniformen gemaakt zodat de kinderen er allemaal weer netjes en verzorgd uitzagen op school.

VerzekeringZorgverzekering betaald voor een heel jaar!
Voor het weeshuis in het dorp heb ik de ziekenfonds betaald voor een heel jaar. Zelfs de pasgeboren baby kon ik verzekeren 5 euro voor het hele jaar.

Verder waren er nog 28 mensen  die elk voor 328 euro een heel jaar verzekerd zijn!.

How to get bonus http://b.betroll.co.uk/ bet376